Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een vader niet wil meewerken om zijn vaderschap juridisch vast te laten stellen, omdat hij de erkenning van het kind bij de gemeente weigert. Als moeder – of als kind – zijn er dan wettelijke mogelijkheden om het vaderschap gerechtelijk vast te laten stellen. Dit gaat via een procedure bij de rechtbank en bijstand van een advocaat is verplicht. Wordt het vaderschap vast gesteld dan werkt dat terug tot aan de geboorte. Het komt er dan op neer dat u geacht bent om vader te zijn van het kind vanaf zijn of haar geboorte.
Soms moet het vaderschap van de wensvader worden vastgesteld. Dit is (vaak) het geval als de draagmoeder gehuwd is met een man en haar echtgenoot automatisch juridisch vader wordt. Omdat de echtgenoot niet de biologisch vader is van het kind moet het vaderschap dan ontkent worden.
Zijn vaderschap moet dan door de rechtbank ontkent worden, omdat hij niet de biologisch vader van het kind is. De wensvader is in dit geval de biologisch vader en de rechtbank kan het vaderschap dan wel gerechtelijk vaststellen. Deze procedure verloopt via een zogenaamde bijzonder curator.
Bij zowel de erkenning als de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap heeft u als vader nog niet automatisch het gezag over uw kind. Dat moet nog apart geregeld worden. Dat kan in onderling overleg via een aantekening in het online gezagsregister, dan wel via de rechter. Vraag ons om u hier nader over te adviseren. Indien moeder weigert om toestemming te geven voor het gezag kunt u aan de rechter vragen u met het (gezamenlijk) gezag te belasten.
Hulp nodig, voel u vrij om contact op te nemen. We nemen binnen 24 uur contact op. Heeft u haast bel ons dan nu.
Bel : 085- 0161860
info@meestersvanhetzuiden.nl Ma – Vrij 09:00-17:00 uur